Hlavní strana >> Články >> Vojáci ze slánské posádky diskutovali o nebezpečí drog

Vojáci ze slánské posádky diskutovali o nebezpečí drog

PREVENCE Čtyřhodinová přednáška mladé muže zaujala, dozvěděli se mnoho nových věcí. S pracovníky kladenského centra si povídali o mezilidských vztazích.
Zajímavou návštěvu přivítali včera vojáci základní služby z vojenského útvaru ve Slaném - Drnově. Celé dopoledne se jim v kasárnách věnovali pracovníci Centra drogové prevence a krizové pomoci v Kladně, kteří s nimi hovořili o nebezpečí návykových látek.
Lektoři začali posádku navštěvovat v rámci primární drogové prevence na počátku letošního roku. S každou skupinou vojáků stráví při dvou návštěvách celkem osm hodin. Program skončí v červnu, centrum však chce s posádnou i nadále spolupracovat. "Právě vojna je pro mladé lidi rizikovým místem, prožívají zde určitý stres a samotu. K drogám mají tedy poměrně blízko, proto jsme sem chtěli pravidelně jezdit, " uvedl pracovník kladenského centra Josef Novák. "Povídáme si o druzích drog, jejich účincích, léčbě a podobných záležitostech. Dnes jsme se třeba dostali až k mezilidským vztahům," doplnil.
Podle jeho slov mají někteří vojáci již své zkušenosti s drogami, jedná se hlavně o marihuanu. "Hodiny jsou trochu jiné, jsou to dospělí lidé. Nevěděli jsme, jak třeba vojáci přijmou úkoly, při nichž se malují obrázky, ale berou to skvěle a dobře spolupracují," dodal Josef Novák.
Hodiny drogové prevence se zdály užitečné a příjemné i vojákům. "Bylo to docela zajímavé, určitě jsem se něco naučil. Mluvili jsme hlavně o užívání drog, dozvěděl jsem se spoustu nových věcí třeba o marihuaně. Myslím si ale, že jestliže někdo drogy brát chce, tak to stejně udělá, i když ví, do čeho jde. Já bych asi takovému člověku nepomáhal," řekl Pavel Wachtl.
Přednáška zaujala také Jakuba Zahradníka. "Vím teď třeba nové věci týkající se kouření. Podobné návštěvy jsou podle mne dobré, hlavně pro mladé lidi. Svůj náhled na tuto problematiku jsem nezměnil, ale bylo to poučné," dodal voják.

Čerpáno z článku Jany Šulekové; Kladenský deník, 2000, č. 92 z 18. 4. 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha Slaný
Vloženo: 18.04.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.