Hlavní strana >> Články >> Slánské prapory na Pražském hradě

Slánské prapory na Pražském hradě

Slánský strosta Ivo Rubík zažil při zvuku slavnostních fanfár dva krásné momenty
Na nedávném plese Armády ČR, který se konal bez povolení vstupu novinářů a médií ve Španělském sále Pražského hradu za účasti mnoha významných celebrit politického a veřejného života, byl přítomen mimo jiné i slánský starosta RNDr. Ivo Rubík.

Královské město Slaný zde však mělo ještě další zastoupení. "Při slavnostním zahájení za zvuku fanfár do sálu vpochodovali vojáci s devíti prapory vojenských útvarů. Mezi nimi byl k mému velkému překvapení i ten náš slánský, který od města obdržela posádka protiletadlové raketové brigády ve Slaném - Drnově! Po dalších - svatovítských - fanfárách vešel pan prezident Václav Havel a s ním státní vlajka spolu s dalším slánským městským praporem. Byl to tentýž prapor, který jsem zapůjčil před několika dny z čestného místa v místnosti starosty příslušníkům armády a který se vrátil poletech do Slaného při slavnostním aktu 28. října 1999," říkal hrdě starosta.

Tento prapor nechal zhotovit bývalý slánský starosta Pravoslav Vébr a předal ho tehdy již zrušené posádce ve slánských kasárnách. A byl to vůbec první prapor, který na začátku 90. let nějaké město armádě věnovalo. "Byl to nádherný pocit a já byl na naše město v tu chvíli patřičn hrdý. Vždyť považte - Španělký sál, tedy místo, kudy "kráčely dějiny", prezident Václav Havel, státní vlajka, hymna... A s nimi i prapor královského města Slaného," říkal Ivo Rubík.

Jeho pocity mu nezkazila ani tak trochu snobská atmosféra celé společenské události, která, jak sám řekl, mu moc neseděla.

Čerpáno ze Slánských listů 8, číslo 8 z 18. 4. 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 20.04.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.