Hlavní strana >> Články >> Lukáš Maule z Keiko-ryu slavil svůj comeback na karatistickém tatami

Lukáš Maule z Keiko-ryu slavil svůj comeback na karatistickém tatami

Sportovní hala Slavoj Severotuk na Střekově v Ústí nad Labem přivítala 196 závodníků z 21 klubů Ústeckého a Středočeského kraje na druhém kole Ústeckého regionálního poháru karate. Soutěžilo se opět v klasických disciplínách kata a kumite dle nových pravidel Českého svazu karate a výsledkem všech tří kol poháru bude sestavení nominace na letošní Mistrovství ČR.

Sportovní hala Slavoj Severotuk na Střekově v Ústí nad Labem přivítala 196 závodníků z 21 klubů Ústeckého a Středočeského kraje na druhém kole Ústeckého regionálního poháru karate. Soutěžilo se opět v klasických disciplínách kata a kumite dle nových pravidel Českého svazu karate a výsledkem všech tří kol poháru bude sestavení nominace na letošní Mistrovství ČR. 8členný team závodníků Karate klubu Ústí nad Labem si na turnaji vedl velmi dobře a se ziskem 12 medailí (7x zlato, 3x stříbro, 2x bronz) se dokázal zařadit na druhou příčku v celkovém hodnocení klubů.

V dopoledním bloku turnaje byly na programu sestavy kata a jako první nastupoval Sebastian Bytyqi. Ještě jako mladší žák předvedl, že je konkurence schopný i ve starší kategorii, v které startoval. Prošel hladce až do finále, kde ho čekal test nové a velmi náročné kata Gankaku. „I za cenu prohry jsme spolu ze Sebou šli do této taktiky. Na tak nízké soutěži nám šlo více o možnost vyzkoušení si nové kata než o vítězství. Seba bohužel dvakrát za sebou ztratil rovnováhu a skončil druhý,“ řekl jeho trenér Míla Kabeš. „Začátek se mně povedl dobře, ale v půlce jsem dvakrát výrazně zaváhal a po tak velké chybě jsem kata radši nedokončil. Musím se na tréninku více zaměřit na stabilitu a koncentraci, protože to je v kata Gankaku to nejdůležitější,“ dodal sám závodník S.Bytyqi. V kategorii starších žákyň předvedla Fabiana Bytyqi, že nemá v kraji výraznou konkurenci, a hladce si tak došla pro zlato. Ve finále, stejně jako její bratr Sebastian, testovala novou kata Gankaku. Pěkným a stabilním provedením F. Bytyqi bezpochyby zvítězila. „Tahle kata mě doopravdy sedí. Vím, že je v ní ještě dost co zlepšovat, ale chci se již nyní držet evropského a světového trendu, kde je tato sestava v top žebříčku těch nejlepších závodníků,“ komentovala své vítězství závodnice F. Bytyqi.

V dorostencích se opět dobře vedlo Šimonu Brandovi, kterého ve finále zastavil až Bandas z ústeckého Sport unionu. „Ve finále jsem se zaměřil na stylově čisté provedení, což mně zejména utkvělo v hlavě z březnového semináře pro rozhodčí a závodníky. Myslím, že můj soupeř vyhrál jenom díky nadbytečným zvukovým efektům a přitom jeho technika nebyla až tak čistá,“ komentoval situaci na tatami závodník Š. Branda.

V závěru dopoledního bloku kata nastupovali sloučené kategorie juniorů a seniorů, kde s jasnou převahou zvítězila Monika Smolařová v kategorii žen. „Potrápit se jí snažila i medailistka z letošního Mistrovství ČR seniorů Zandtová z Prahy, ale na výkon Moniky to nestačilo. Monika předvedla všechny sestavy v jejím standardním provedení a více se zaměřila na správný rytmus, což se jí povedlo,“ řekl k výkonu M. Smolařové její trenér M. Kabeš. V početně obsazené kategorii mužů obhájil vítězství z prvního kola Miloslav Kabeš a druhé místo ve finále obsadil Lukáš Maule. „16 seniorských závodníků v kata na regionálním přeboru se jen tak nevidí. Takže nestačilo jen si tzv. odbouchat pár kata, ale bylo potřeba minimálně čtyř sestav pro účast ve finále, což je dobré, zejména pro hodnocení rozhodčích, kteří tak mohou posoudit celkovou připravenost závodníků. Podařilo se mi navázat na první kolo, a vítězstvím jsem si tak upevnil body pro nominaci na Mistrovství ČR v roce 2010,“ řekl závodící trenér M. Kabeš. A dále k situaci dodal druhý finalista Lukáš Maule „jsem rád, že jsem se probojoval až tak daleko. Po dlouhé době jsem opět nastoupil na soutěžní tatami. Po prvním kole, které jsem trochu uspěchal, opadla nervozita a třemi výhrami jsem stanul ve finále proti Mílovi. Oba jsme nasadili stejnou sestavu Gankaku, ale já jsem bohužel hned u první techniky výrazně zaváhal,což byla pro mě tzv. jasná smrt u všech pěti rozhodčích.“ Velmi dobře se vedlo i Jaroslavu Hodinovi, který obsadil třetí místo, a upevnil si tak pozici mezi seniory. „Doma si vždy věřím, ale mezi seniory to není doopravdy jednoduché. Chce to více času, než dokážu rozhodčí přesvědčit, ale určitě je to pro mě mezi seniory výborná zkušenost,“ řekl sám J. Hodina. Poslední závodník Jakub Klaban bohužel smolně vypadl hned v prvním kole a jelikož se jeho soupeř neprobojoval do finále, neměl možnost v repasáži bojovat o bronz.

Pěkným zakončením dopoledního bloku byla disciplína družstev, kde se výborně představil team Karate klubu Ústí n. L. ve složení Kabeš, Maule a Hodina. Efektní až exhibiční bojovou aplikací na předvedenou sestavu strhli bouřlivý potlesk v celé sportovní hale. Čistým skórem 5:0 zvítězili nad mladými a talentovanými závodníky z Keiko-ryu Slaný.

V odpolední části soutěže probíhaly souboje kumite. Ve starších žácích zvítězil Sebastian Bytyqi a zejména vysokými kopy na hlavu překvapil své soupeře. Jeho sestra Fabiana Bytyqi nedala šanci své jediné soupeřce a ukončila zápas vítězstvím před časovým limitem bodovým skórem 8:0. Zajímavé souboje pak předvedli ještě Šimon Branda a Monika Smolařová. „Šimon měl našlápnuto do finále, ale bohužel se těsně před koncem zápasu stáhl do pasivity, což jeho soupeř využil a bodoval. V prodloužení už Šimon nedokázal skórovat a obsadil třetí místo. V juniorkách Monika překvapila soupeřky dobře načasovanými kopy, ale ve finále Lipčákovou z Kamury tvrdě atakovala a díky penalizaci prohrála,“ řekl trenér Kabeš. V poslední kategorii mužů bez rozdílu hmotnosti zvítězil Lukáš Krojidlo. „Škoda, že jsem tentokrát neměl v kategorii své klasické rivaly, bylo tedy povinností vyhrát, což se mi povedlo,“ dodal sám závodník L. Krojidlo.

Diskuze

(posledních 5 příspěvků)
Tak to vypadáš jako ty účastníci ústeckého sobotního pochodu :))))
Zaslal Anonym 20.04.2009 13:03
A já mám účes jako kosatka Kejko
Zaslal Anonym 20.04.2009 12:36
Keiko-ryu je slánský klub,takže to sem patří víc, než tvoje poznámka o pstruhách, které jak je známo ve slaném nejsou :)
Zaslal Anonym 19.04.2009 15:32
LoL :-D
Zaslal Anonym 17.04.2009 16:56
ses spletl, tenhle web se jmenuje slánsko a ne ústecko. Tenhle příspěvek má pro mě cenu jako zahájení sezóny na pstruhových vodách
Zaslal Anonym 17.04.2009 12:57
Počet příspěvků v diskuzi: 6, poslední příspěvek byl zaslán 20.04.2009 13:03, vstoupit do diskuze můžete zde.
Autor: Miloslav Kabeš
Vloženo: 07.04.2009
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.