Hlavní strana >> Články >> Do knihovny i v sobotu

Do knihovny i v sobotu

Půjčit si na dovolenou knihy a časopisy, přečíst denní tisk, zkontrolovat e-maily, nebo zjistit potřebné informace na Internetu si můžete v Knihovně V.Štecha ve Slaném během prázdnin i v sobotu od 9 do 12 hodin.

Důvodem k tomu, že knihovna po čas prázdnin nezkrátila provozní dobu většiny oddělení knihovny, je neustále rostoucí zájem o její služby právě v létě. „Již několik let je červenec jedním z nejsilnějších měsíců v půjčování knih, stejně tak návštěvnost v srpnu neklesne pod celoroční průměr“ vysvětluje Naďa Rollová ze slánské knihovny, proč se rozhodli v létě otevřít i v sobotu. „Prázdniny jsou dobou dovolených, kdy mnozí z nás mají konečně čas přečíst si zajímavou knihu, a proto chceme vyjít vstříc jak našim čtenářům, tak i těm, kteří se k návštěvě u nás teprve chystají.“ Například v soutěži Kniha mého srdce, která probíhá v knihovnách ve spolupráci s Českou televizí , hledáme nejoblíbenější knihu Čechů a mnohé z vytipovaných titulů si chtějí čtenáři půjčit. Mezi žádané knihy patří Co život dal a vzal od Betty Macdonaldové, Egypťan Sinuhet Miky Waltariho a Jih proti severu od Margret Mitchellové. K novinkám v naší knihovně patří i možnost on-line registrace na našich webových stránkách www.knihovnaslany.cz. Budoucí, takto registrovaný čtenář si může ihned objednat titul z našeho katalogu a po zaplacení registračního poplatku a vyplnění přihlášky v knihovně si jej hned vypůjčit. Internet v knihovně navštěvují ti, kteří na něj mají přístup pouze v zaměstnání a o dovolené si potřebují přečíst e-maily nebo použít periferní připojení k počítači, např. barevnou tiskárnu nebo skener, které doma nemají. Knihovna V. Štecha ve Slaném je jednou z mála knihoven ve Středočeském kraji, která nemá o prázdninách v sobotu zavřeno, v kladenském okrese je dokonce jedinou. Naďa Rollová, knihovna

Diskuze

(posledních 5 příspěvků)
Pokusím se odpovědět. Na našich webových stránkách pod odkazem Nové knihy je přehled všech knih, CD a DVD, které měsíčně zapíšeme do fondu. Vedle nových, koupených knih, zapisujeme i dary, knihy, které jsou starší, ale stále žádané nebo náhrady za poškozené. Někomu to může připadat, že nakupujeme starší knihy, ale není to pravda. Nové knihy nakupujeme od velkododavatelů s 25% nákupní slevou přibližně s 1-2 měsíční zpožděním. Nenakupujeme samozřejmě všechno, ale snažíme se vyjít vstříc našim čtenářům. Snažíme se kupovat literaturu, kterou si přečte více čtenářů. Knihy, které z nějakého důvodu nemáme ve fondu, půjčujeme pro čtenáře z Kladna, služba se jmenuje Meziknihovní výpůjční služba a lze o ní zažádat i prostřednictvím e-mailu.
Zaslal Naďa Rollová 19.08.2009 14:28
Stále čekám na odpověď knihovny ohledně doplňování novými knihami-doplňování těmi starými asi není to nejlepší. Pokud to není klasika. To nejsou peníze ?
Zaslal Anonym 17.08.2009 19:27
No, soboty jsou sice mozna zamereny na vikendove aktivity, ale nerikejte mi, ze byste si nenasel (nenasla) jednu sobotu, kdy byste se mohl(a) rano cestou na "vikendove" aktivity zastavit v knihovne. Jak jiz zminili mnozi prede mnou, tak knihy se daji vybirat a zarezervovat i pres internet, ktery ovladate, kdyz pisete do knihovny. navic, kdyz do knihovny zavolate, knihovnice jsou vzdy velmi ochotne pomoct, poradit, pripadne pripravit knihy, ktere byste si chtel(a) vypujcit. Takze nevidim duvod pro oteviraci dobu do 19.00. Predpokladam, ze i knihovnice maji rodiny a chteji byt s nimi a ne po vecerech cekat na opozdilce, kteri maji o vikendech jine plany (myslite, ze knihovnice si nezaslouzi vikendove aktivity? Ale kvuli lidem (aby nemuseli hnat pres tyden) jsou v sobotu v knihovne. Tak bychom to mohli trochu ocenit, nemyslite?).
Zaslal Anonym 17.08.2009 15:55
Podle meho nazoru uz nam knihovnice velmi dobre vyhovely v tom, ze maji otevreno i pres prazdniny v sobotu, coz je reseni pro ty, kteri dojizdeji do Prahy a jinych velkych mest. Predpokladam, ze ani ti, kdo pracuji na smeny, nepracuji kazdou sobotu, takze se do knihovny mohou dostavit v tento den. Knihovnice jsou velmi ochotne, co se tyka prodluzovani knih, takze ani to neni problem. Jak jiz bylo zmineno, prodluzovat knihy jde i pres internet, coz v dnesni dobe neni pro mnohe z nas zadnym problemem (hlavne pro ty, co pisi do diskuze). Proto nevidim zadny duvod pro prodluzovani pracovni doby, myslim si, ze i tak maji pracovni dobu dost dlouhou na to, aby vyhovely vsem narokum.
Pracovni doba do 7 je horsi nez v tovarnach. Sobota je podle meho dostatecna.
Dekuji
Zaslal Anonym 17.08.2009 15:51
Připadá mi to jako trochu zbytečný přepych, pokud kni**píp** má alespoň jeden den v týdnu otevřeno do 18 nebo dokonce 19 hodin..Pracuji v knihovnictví 30 let a jsem přesvědčená, že určití lidé by přišli do knihovny i v neděli odpoledne..ale je tady otázka, je to vážně nutné?? Spíš je otázka, jaká je nabídka knih, jak rychle jsou dosažitelné novinky atd.
Zaslal Anonym 14.08.2009 12:47
Počet příspěvků v diskuzi: 15, poslední příspěvek byl zaslán 19.08.2009 14:28, vstoupit do diskuze můžete zde.
Autor: Kateřina Svobodová
Vloženo: 31.07.2009
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.