Hlavní strana >> Články >> Putování za varhanami 2016 – přihlášky

Putování za varhanami 2016 – přihlášky

Do konce června se můžete hlásit na Putování za varhanami v rámci festivalu Varhany znějící 2016. Neváhejte s přihláškou. Již se plní druhý autobus. PŘIHLÁŠKA

Společné putování s varhaníkem a organologem Pavlem Černým za varhanami na Velvarsku (Velvary, Cítov) a Mělnicku (Řepín, Mělník).

Sobota 1. října 2016 od 8.30 do 18 hodin

Varhany v kostele Panny Marie Vítězné v Řepíně

Šestému ročníku festivalu Varhany znějící 2016 předchází v sobotu 1. října 2016 tradiční Putování za historickými varhanami. Společně s varhaníkem a organologem Pavlem Černým se vydáme naVelvarsko a na Mělnicko, kde se seznámíme se zajímavými historickými varhanami. Ty mnohdy neprávem unikají naší pozornosti, neboť se nenacházejí v centrech kulturního dění. Nezapomeňme však, že velká tradice českého muzikantství (české hudební kultury) pochází právě z těchto malých míst, a to díky působení kantorů – varhaníků kostelních kůrů i v té nejzapadlejší vísce Čech.

Naše letošní putování zahájíme ve Velvarech, kde se seznámíme hned se třemi nástroji. V městském muzeu to bude barokní varhanní pozitiv, pak romantické varhany v chrámu sv. Kateřiny a nakonec se zastavíme na velvarském hřbitově, kde si prohlédneme zajímavou renesanční varhanní skříň a seznámíme se s historií jedinečných varhan, které jsou v současnosti v depozitu. Zároveň se zde zastavíme u hrobů otce a sestry Antonína Dvořáka. Z Velvar poté pojedeme do Cítova. V kostele sv. Linharta si kromě zvukově pěkných varhan prohlédneme jedinečný renesanční portál a další dochované renesanční prvky původního kostela. Z Cítova vyrazíme po obědě na Mělnicko do obce Řepín – rodiště varhaníka J. F . N. Segera, jehož 300. výročí narození si letos připomínáme. V nečekaně velkorysé „katedrále“ Panny Marie Vítězné si poslechneme další zvukově krásný nástroj. Naše celodenní putování za varhanami zakončíme v Mělníku v proboštském kostele sv. Petra a Pavla u velkolepého nově postaveného nástroje firmy Brachtl-Kánský.

Na každé ze společných zastávek (Velvary – Muzeum, sv. Kateřina, sv. Jiří – Cítov, Řepín a Mělník) nás varhaník Pavel Černý nejprve seznámí s historií každého nástroje a poté Jakub Janšta v malém koncertu nástroj představí i po zvukové stránce. Po zastávce v Cítově bude následovat oběd v hostinci U Ládi.

Na Putování za varhanami je nutné se přihlásit! Cena zájezdu je 200 Kč.

V ceně zájezdu je společný oběd, doprava autobusem, odborný výklad a koncertní ukázky.
Společný oběd (hlavní chod + pivo, nebo nealkoholický nápoj) bude objednán v hostinci U Ládi v Cítově. Peníze za zájezd budeme vybírat při nástupu do autobusu. Kapacita autobusu je omezená. Proto je nutné se přihlásit na uvedeném e-mailu (jméno, příjmení, telefon, mail), nebo telefonu.


Pro předběžné přihlášky, nebo dotazy můžete do konce července využít náš KONTAKTNÍ FORMULÁŘ.
Počet účastníků je limitován kapacitou autobusu!

Odjezd v sobotu 1. října 2016 v 8.30 hodin z autobusové zastávky „U Váhy“ v Šultysově ulici ve Slaném. Návrat je přibližně v 18 hodin na místo odjezdu.


Foto a MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2014
Foto a MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2011
Foto a MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2012
Foto a MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2011
Fotogalerie z Putování za historickými varhanami v roce 2009
MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2009

Odkazy

Na začátek stránky

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Ivo Horňák
Vloženo: 19.04.2016
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.