Hlavní strana >> Články >> Koncert MCH BAND - 3. února, Restaurace Hamburk

Koncert MCH BAND - 3. února, Restaurace Hamburk

Mikuláš Chadima - hudebník, skladatel, textař, publicista, jeden z otců české alternativní scény, signatář Charty 77 - vystoupí v v pátek 3.února od 20:00 hod v restauraci Hamburk se svou kapelou MCHBand na netradičním "jazzovém večeru" pořádaném Jazz Clubem Slaný a Obronou Narodowou.

MCH BAND

Mikoláš Chadima, zakladatel skupiny, se do širšího povědomí prosadil ve druhé polovině 70. let vystoupeními na Pražských jazzových dnech jako člen kapel Elektrobus a The Rock Jokes Extempore Band J.J.Neduhy. Na vrcholu popularity byl Chadima v roce 1981, Extempore tehdy vyhrálo s velkým náskokem před Etc..., Pražským výběrem a Modrým efektem anketu „All Stars Band 1980/81“ časopisu Jazz Bulletin (27/28) vydávaném Jazzovou sekcí. V září 1981 Chadima činnost Extempore ukončil. Vrátil propůjčený název zpět J. J. Neduhovi, založil MCH Band a v roce 1983 začal úzce spolupracovat s básníkem Ivanem Wernischem čímž byl originální „rukopis“ skupiny dokonán. V létě 1981 však byl zveřejněn jeho podpis Charty 77. Během necelých dvou let mu byla legální koncertní činnost prakticky znemožněna na celém území republiky. Vystupoval sice tu a tam na cizí „papíry“, případně na soukromých akcích, ale v zájmu utajení kapela neustále měnila názvy a z povědomí široké veřejnosti se kapela i její leader vytratili. Název MCH Band existoval pouze na magnetofonových kazetách, na kterých Chadima pod značkou Fist Records rozšiřoval samizdatovým způsobem nejen hudbu svou, ale i hudbu spřátelených kapel. Na legální podia se MCH Band vrátil v lednu 1989 úspěšným vystoupením na akci “Koncert pro Arménii” ve sportovní hale v pražských Holešovicích. Po dlouhých devíti letech legální koncert v Praze! Přímo na místě byla Chadimovi nabídnuta spolupráce s tehdy ještě státní profesionální agenturou Pražským kulturním střediskem a MCH Band začal s jistými obtížemi znovu vystupovat legálně.

Obsazení: Jan Chaluš – bicí; Jan Jirucha – trombon; Mikoláš Chadima – zpěv, tenor a alt saxofon, kytara, loops; Schneider Martin - basová kytara; Jiří Janďourek - klávesy

Stolní společnost

Kapela vznikla v Žatci l.p. 1999. Počáteční a hnací myšlenkou bylo vystoupení na pohřbu místního rockového klubu Banán.Po počátečním hledání se zastavila u stylu, který byl v jedné z recenzí na freemusic.cz popsán jako "mix šansonu, trochy jazzu, undergroundové etiky s lehkým vlivem Psích vojáků."

Obsazení: Ondra Zámečník - zpěv, baskytara; Michael Vanyš - kytary, zpěv; Radek Kopřiva - klávesy; Štěpán Beneš - bicí


Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Jana Pospíšilová
Vloženo: 27.01.2017
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.