Hlavní strana >> Články >> Výstava "Jazzová sekce 1971-1988" 19.10. - 30.11.2017

Výstava "Jazzová sekce 1971-1988" 19.10. - 30.11.2017

Před blížícím se 51. ročníkem festivalu Slánské jazzové dny pro Vás Jazz Club Slaný ve spolupráci s dalšími partnery připravil celou sérii akcí.
Jejich hlavním motivem je připomenutí organizace Jazzová sekce, která sehrála v historii našeho státu nemalou roli v boji za svobodu. Právě letos totiž uplynulo 30 let od vyvrcholení vykonstruovaných soudních procesů s jejími aktivisty, kteří byli za svoji kulturní činnost komunistickým totalitním systémem tvrdě postiženi. Je třeba opět připomenout, že svoboda nebyla, není a nikdy nebude zdarma a je třeba ji neustále chránit.
Jazz Club Slaný s Jazzovou sekcí v době její aktivity spolupracoval a tak je tato událost i pro nás jakýmsi ohlédnutím do vlastní minulosti.
Jádrem před-festivalových událostí bude výstava "Jazzová sekce 1971-1988", která bude instalována od 19. října do konce listopadu v kavárně PROSTOR v Masnokrámské ulici ve Slaném.

Co všechno nás čeká?

Vernisáž výstavy Jazzová sekce 1971-1988

čtvrtek 19. října / 19:00 / kavárna PROSTOR

Na vernisáži budou osobně přítomni i hlavní autoři výstavy - aktivisté Jazzové Sekce Tomáš Křivánek a Vladimír Kouřil - tehdejší tajemník Jazzové sekce.

Jazzový poslechový večer - ve spolupráci s Long Play Audio

středa 25. října / 19:00 / kavárna PROSTOR / vstupné dobrovolné

Neformální poslechový večer spojený s prezentací špičkové audio techniky od společnosti Long Play Audio. Přijďte si poslechnout i vaše vlastní donesené nahrávky na CD či LP. Jak budou znít na hi-end audiotechnice?

Jazzová sekce v  souvislostech – přednáška/setkání/diskuse

středa 1. listopadu / 19:00 / kavárna PROSTOR / vstupné dobrovolné

Přednáška historika Michala Louče a autentická výpověď aktivistů Jazzové sekce Tomáše Křivánka a Vladimíra Kouřila o historii, činnosti a významu této organizace, o vykonstruovaných soudních procesech s  jejími členy a represích ze strany totalitního komunistického systému, které vedly k  její likvidaci.

Kaleidoskop Jana Rejžka - ve spolupráci s knihovnou Václava Štecha

středa 8 . listopadu / 19:00 / kavárna PROSTOR / vstupné 70,-

Přivítáme českého hudebního a filmového kritika a novináře Jana Rejžka, který obnovil svůj legendární hudební program Kaleidoskop, jenž volně navazuje na poslechové diskotéky, které uváděl za minulého režimu po celé republice.

Promítání filmu Pára nad řekou - ve spolupráci s  Městským kinem

středa 15. listopadu / 19:30 / Městské kino ve Slaném / vstupné 90,-

Uvedeme hudební dokumentární film o osudech trumpetisty Laca Décziho, saxofonisty Ľubomíra Tamaškoviče a kontrabasisty Jána Jankejeho, kteří kdysi uprchli z okupovaného Československa na západ.


Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Tomáš Ort
Vloženo: 13.10.2017
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.