Hlavní strana >> Články >> Filmové VARYace – zajímavá filmová přehlídka ve slánském kině

Filmové VARYace – zajímavá filmová přehlídka ve slánském kině

Městské kino ve Slaném zařadí do své programové nabídky naprostý unikát. Filmy, které si získaly mezinárodní ohlas, avšak v České republice nemají svého distributora. Diváci je mohli zhlédnout na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, ale v jiných českých kinech k vidění nejsou. V sobotu 10. března v 19.30 bude uveden francouzský thriller Korporace a 24. března v 19.30 h drama Představ si, oba filmy za běžné vstupné, 120 Kč. Vybrané filmy osobně doporučil na základě vlastního diváckého zážitku uvolněný člen rady města Pavel Bartoníček, který promítání v kině inicioval.

Český distribuční trh přináší každý týden do kin několik zahraničních i domácích snímků, není tedy reálné, aby se k divákovi dostaly všechny zajímavé tituly. Ve Slaném se proto rozhodli pro unikátní projekt. Oslovili zahraniční producenty několika snímků, které byly promítány na Mezinárodním filmovém festivalu a jejichž licence pro veřejné promítání v České republice žádný distributor nezakoupil. Zareagovali dva licencoři, francouzská Indie Sales a německá Beta Cinema Čeští překladatelé pak kinu poskytli titulky, které budou během projekcí promítány na podplátno.

Francouzský thriller Korporace se Céline Sallette a Lambertem Wilsonem v hlavních rolích pojednává o ambiciózní a nesmlouvané HR manažerce Emilii, jejíž život se změní v momentě, kdy je svědkem sebevraždy jednoho ze zaměstnanců. Vyšetřování případu se stane morální zkouškou ženy, jejíž kroky, ačkoli byly podmíněné bezmeznou pracovní oddaností, učinily nešťastným nejednoho pracovníka. Film soutěžil v Hlavní soutěži Karlovarského festivalu o Křišťálový glóbus.

Druhý snímek drama Představ si polského režiséra Andrzeje Jakimowskiho je zasazený do prostředí nevidomých lidí. Edward Hogg coby nevidomý učitel Ian přijíždí do renomované internátní školy zasvětit stejně handicapované studenty do umění prostorové orientace. Nekonformní výuka je brzy nadchne, touha poznat stále víc s sebou ale přináší i neradostná zjištění. Poetický snímek o nezměrné představivosti, která probouzí ze světa věčné tmy. Přednosti snímku ocenili jak diváci festivalu, tak i polští kritici řadou ocenění a nominací pro nejlepší film.

Vstupenky na oba filmy je možné zakoupit na pokladně Městského kina Slaný (denně 16-20 h), případně on-line na www.kultura.slansko.cz, kde mají návštěvníci také možnost získat více informací o filmech.

Kontakt: Ing. Pavel Bartoníček, uvolněný člen Rady města Slaný, tel: 723 460 466, email: bartonicek@meuslany.cz.


Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Ivo Horňák
Vloženo: 26.02.2018
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.