Hlavní strana >> Články >> Venkovní sochařská výstava Václava Fialy

Venkovní sochařská výstava Václava Fialy

V rámci festivalu Slánské muzejní léto bude v úterý 13. července v 17 hodin před budovou muzea otevřena venkovní sochařská výstava Václava Fialy. Zahájení se uskuteční s komentářem autora výstavy. Po celé léto budou sochy ozdobou Masarykova náměstí a Husovy ulice.


Výstava navazuje na obdobné počiny předchozích let (Lukáš Kmoch - Gibbus 2019, Kryštof Kaplan 2018, Čestmír Suška 2017).

Tentokrát vystaví šestici svých děl renomovaný sochař Václav Fiala (*1955) z Klatov. Jeho monumentální díla zdobí řadu měst a obcí v České republice, dalších zemích Evropy i v Severní Americe a Austrálii. Autorovy objekty oscilují na pomezí abstraktního a konkrétního, skrývají určitý význam a vždy reagují na zcela konkrétní místa.

Sochy pro město Slaný byly vybrány s citem a pochopením života, urbanismu a architektury našeho města. Doplňující popisky umožní hlubší pochopení autorského záměru. Použitý dřevěný materiál a ruční řemeslné zpracování odkazují na staré tradice a dovednosti našich předků. Výstava pozitivním způsobem oživí veřejný prostor v našem městě, podnítí k zastavení i zamyšlení, dodá nový kontext důvěrně známým místům a vnese nový rozměr do estetiky města Slaného - ovšem vždy s respektem a pochopením svého okolí. Místním divákům může být autor znám z nedalekého Zichovce, kde vytvořil letecký památník Jiřímu Hartmanovi a pamětní stélu "Jablko pro Ladislava Nodla".

Akce probíhá za podpory Města Slaný a Středočeského kraje.


Diskuze

(posledních 5 příspěvků)
Toto je diskuze ke článku:
Venkovní sochařská výstava Václava Fialy
Zaslal muzeum 19.07.2021 09:57
Počet příspěvků v diskuzi: 1, poslední příspěvek byl zaslán 19.07.2021 09:57, vstoupit do diskuze můžete zde.
Autor: muzeum
Vloženo: 07.07.2021
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.