Hlavní strana >> Články >> Co jsou Velikonoce

Co jsou Velikonoce

V úterý 3. dubna si v 17 hodin můžete zajít na Čaj o páté do Knihovny Václava Štecha ve Slaném. Dnešní hosté - paní Viloa Benešová, pan Andrzej Grigiel a další - se rozhovoří o Velikonocích. Dozvíme se, proč se Velikonoce slaví, jaké jsou velikonoční tradice i jak lze tyto svátky obohatit v dnešní době.
Velikonoce jsou svátky původně židovské (hebrejský výraz "pesach" přes latinu přešel i do českého slova "pašijový"), symbolizující vysvobození národa z egyptského zajetí. Křesťané je převzali s jiným významem - jako připomínku smrti a vzkříšení Ježíše Krista. V dnešní době jsou Velikonoce chápány také jako svátky jara.

Židovské zvyky pečení nekvašeného chleba a beránka byly křesťanskou tradicí obohaceny o různé "barevné" pojmenování dnů. Vajíčka a pomlázky svým původem spadají do devatenáctého století, symbol zajíčka je dokonce ještě mladší.

Kromě obecně známých velikonočních zvyků existují mnohé další - některé nové, některé místní, jiné prostě zapomenuté. Letos máme další příležitost si některé tradice oživit.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna Václava Štecha
Vloženo: 03.04.2001
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.