Hlavní strana >> Články >> Tématem besedy byly Velikonoce

Tématem besedy byly Velikonoce

Na čaji o páté mohli návštěvníci ochutnat jidášky i beránka.
V rámci cyklu besed Čaj o páté se ve studovně Knihovny Václava Štecha ve Slaném sešlo na čtyřicet malých i velkých zájemců z řad slánské veřejnosti, aby si poslechli povídání na zajímavé téma Co jsou Velikonoce.
Jako hosté se představili budoucí farář Ondřej Salvet, působící jako asistent při děkanství v Budyni nad Ohří, Viola Benešová se svou textilní tvorbou a žačky Základní umělecké školy Slaný ze třídy Zory Jehličkové a Saši Martinovské.

Nejprve se představily děti se scénickou pohádkou O perníkové chaloupce. Druhým hostem byl Ondřej Salvet, který přiblížil význam křesťanských svátků, Velikonoc. Viola Benešová zajímavé a poučné seznámení s liturgií velikonočních svátků vhodně doplnila o lidové názvy jednotlivých šesti svátečních nedělí. "První je černá pytlová a nebo liščí, druhá je prašná a sazomentá, třetí kýchavá, čtvrtá družebná, pátá smrtná a poslední je květná," uvedla z poučného brevíře a vysvětlila význam Zeleného čtvrtka, Velkého pátku a Bílé soboty.

"Bylo to velmi poučné pro přítomnou mládež. Pro nás, kteří jsme věřící, to bylo jako pohlazení po duši," nechala se slyšet jedna ze starších návštěvnic besedy. Závěr setkání patřil ředitelce knihovny Naděždě Rollové, která poděkovala Viole Benešové za aranžmá malé velikonoční výstavy z textilií v prostorách studovny a pozvala přítomné na 25. dubna na besedu o patogenních zónách a jejich vlivu na člověka.

Kladenský deník z 5. dubna 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 05.04.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.