Hlavní strana >> Články >> Vojenský bunkr doplňuje muzeum

Vojenský bunkr doplňuje muzeum

Vojenský skanzen ve Smečně přivítal včera první návštěvníky letošní sezony.
Ti si mohli kromě lehkého opevnění z roku 1937, tanku, kulometu a obrněného transportéru prohlédnout i nové muzeum zbraní v místnosti smečenské radnice. Tradiční vyjížďky v obrněném transportéru po sousední louce však zástupci sdružení omezili kvůli špatnému dobíjení baterie.

"Za několik dnů oslavíme už dvanáct let, kdy jsme bunkr plný betonu a kamení společně se ženou a dalšími nadšenci získali od armády do správy a začali jej postupně navracet do stavu, v jakém jej museli vojáci po vzniku protektorátu opustit. Myslím, že nyní patří mezi jedno z nejautentičtějších lehkých opevnění v republice. Podařilo se nám totiž získat archivní poznámky a autentická svědectví, jak to v takových objektech vypadalo," řekl správce bunkru Jan Krinke.

Z původně 960 objektů, které tvořili od Mělníka po Slapy takzvanou Pražskou čáru, se jich dochovalo pouhých čtyřicet. Většinu ostatních musela armáda na důkaz podřízenosti Hitlerovi zničit. "Většinou se to dělalo vnitřní destrukcí, kdy se bunkr doslova roztříštil. Vzhledem k tomu, že nedaleko smečenského opevnění byl zámek a barokní sochy, museli v tomto případě zvolit jinou metodu. Bunkr proto zaházeli kameny a betonem," vysvětlil Krinke.

Velkým snem správce smečenského vojenského skanzenu je nyní získání dalšího tanku. "Je ve velmi dobrém stavu. Dalo by se s ním jezdit po louce i ukazovat, jak se točí věž s hlavní. Scházejí nám ale peníze na jeho převoz z Olomouce," posteskl si správce bunkru.

Mladá Fronta Dnes č. 103 z 3.5.2001.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Mladé Fronty Dnes převzala Kni
Vloženo: 03.05.2001
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.