Hlavní strana >> Články >> Návštěvníky okouzlilo lesklé antikoro

Návštěvníky okouzlilo lesklé antikoro

V současné době nabízí Ikaros Galerie Antik ve Slaném kresby, plastiky a užité umění kladenského výtvarníka Viktora Stříbrného. Slavnostní vernisáž se konala v úterý večer.
Stříbrný je jako člověk velmi skromný, ve své tvorbě však výrazný až razantní umělec. Svá díla realizuje především z kovu, rád pracuje s ocelí, mědí, případně kombinuje kov, dřevo, sklo a kámen. "Nejraději tvořím z antikora, které je mi výrazově nejbližší," uvedl.

Viktor Stříbrný není rodilý Kladeňák, přesto zde žije již řadu let a jeho tvorba je s tímto městem úzce spjata. V Kladně tak můžeme najít antikorovou plastiku Člověk a vesmír, kovaná vrata ředitelství bývalé Poldi, plastiky v muzeu Strojírny Poldi anebo objekty v jeho zahradě Pod Průhonem. Jeho díla se objevila i v Praze, Olomouci, v Krkonoších a jinde.

V zahraničí zdobí umělcovy plastiky maďarský Miškolc, německý skanzen či soukromou sbírku v New Yorku ve Spojených státech amerických. Stříbrný je jedním ze zakladatelů dnes již velmi známé výstavy pod širým nebem Kladenské dvorky, před sedmy lety stál u zrodu volného sdružení kladenských výtvarníků, jež pořádá výstavy v jeho zahradě Pod Průhonem.

"Výstava Viktora Stříbrného je zajímavá. Plastiky z lesklého antikora či narudlé mědi se tak často nevidí. Jsme rádi, že se prostřednictvím slánské galerie můžeme setkávat s významnými umělci i různými druhy výtvarných technik," shodně uvedli manželé Berkovcovi ze Slaného. Výstava potrvá do 24. listopadu.

Kladenský deník č. 255 z 1.11.2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 01.11.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.