Hlavní strana >> Články >> Andrea Hovorková získala 5.místo na evropském šampionátu mládeže v karate

Andrea Hovorková získala 5.místo na evropském šampionátu mládeže v karate

V sobotu 18.dubna se v Německé Koblenzi konal prestižní 14.ročník evropského šampionátu dorostenců a juniorů Krokoyama Cup 2009. Turnaje se zúčastnilo přes 800 závodníků z více než 20 evropských států a na soupisce se vyjímali i reprezentační teamy mládeže Německa, Holandska, Luxemburska a Belgie. Tradicí na tomto turnaji je zejména kumulace nespočet lidí v moderní a velké sportovní hale v krásném údolí u řeky Rýn.

Na turnaj vyrazila se svým trenérem a skupinkou závodníků z Karate klubu Ústí nad Labem již v pátečních ranních hodinách. Nabrali směr Bopard, ležící 20 km od Koblenze, kde na ně čekalo luxusní ubytování v hotelu přímo u řeky Rýn. V sobotu ráno dorazili do Koblenze a jak už to na těchto závodech bývá, nestačili se ani pořádně rozhlédnout, a už byl slavnostní nástup a zahájení eliminací kategorie kata na všech tatami. Po prvních menších zmatcích při registraci, kdy pořadatelé omylem zaměnili soupisky, se mohla Andy věnovat pod vedením trenéra pouze svému výkonu.

Jako každý rok, se soutěžilo na 8 tatami a pořadatel zkousnul stresové situace na výbornou. Svědčilo o tom zejména přesné dodržení časové harmonogramu což při tam velkém počtu soutěžících není určitě jednoduché. Turnaj svou kvalitou a obsazením se dá i srovnat s takovým malým Mistrovstvím Evropy mládeže. Snad jedinným mínusem je nekonání repasáže, což od prvního kola mění taktiku nasazování sestav kata i strategii v soubojích kumite. Vytknout se to však pořadateli nedá, jelikož by to v tak vysokém počtu závodníku nebylo ani možné“ řekl trenér trenér ústeckého klubu Míla Kabeš . Z českých výprav se Krokoyamy zúčastnili teamy z Ústí nad Labem, Slaného, Prahy, Písku a Ostravy.

Andrea nastoupila v kategorii dorostenky, kde měla proti sobě celkem 59 závodnic z různých koutů Evropy. V prvním kole zajela čistě svojí oblíbenou kata Jion a svou první soupeřku z Lucemburska poslala verdiktem rozhodčích 5:0 domů. V druhém kole Andy narazila na závodnici z Německa, na kterou zvolila mistrovskou kata Bassai Dai, a i této závodnici věnovala jízdenku domů s konečným score 5:0. Třetí kolo znamenalo největší zlom, kdy nastoupila proti velmi talentované závodnici z Rakouska. Obě závodnice zacvičili velmi pěkně a čistě, a tak při verdiktu rozhodčích 3:2 pro Andy vyskočil trenér Lukáš Maule se šťastným výkřikem „joooo!!!“ snad metr vysoko.. :) Spolu s Andy se těšili do dalšího kola. Ve čtvrtém kole narazila Andy opět na Německou závodnici, která se nakonec stala vítězkou celé kategorie, a Andy s konečným verdiktem 4:1 opustila závodní tatami , čimž se jí uzavřela cesta o medaile.

„Vzhledem k tomu, že to byla premiéra v zahraničí, přáli jsme si oba, aby Andy nevypadla v prvním kole, a pokusila se probojovat alespoň do 3. kola, a to se nám splnilo. Pro Andy to byla velká zkušenost stát proti takto kvalitním závodníkům a získala zkušenosti, které jistě hned použije na další mezinárodní soutěži, což bude Grand Prix v Hradci Králové, kde jsou již nyní přihlášeni závodníci z 25 států. Statistiky a výsledky zajímají novináře, trenéra zajímá pouze výkon, a s tím jsem byl u Andy na tomto závodě velmi spokojen. Jsem na ní hrdý, protože se dokázala poprat jak se svými soupeřkami, tak především s velkou nervozitou“,
zhodnotil závody trenér Lukáš Maule.

„Tento turnaj byl pro mě velkou zkušeností, nevěděla jsem, co mě čeká, takže obavy a nervozita byly velké, ale nedávám nikdy nikomu vítězství zadarmo, a tak když už nevyhrát, tak jim to alespoň dostatečně ztížit, a třeba poslat pár svých soupeřů domů..“,
popsala své pocity mladá závodnice Andrea Hovorková.

V celkovém skóre obsadila ČR na tomto prestižním turnaji druhou polovinu medailové bilance úspěšných teamů což jistě není tak pozitivní výsledek. Ovšem k poměru zúčastěných závodníků z ČR je to výborné. Náš klub byl i se ziskem dvou pohárů nejúspěšnější team z ČR což je jistě přijemný, ale pro další kvalitní turnaje velmi zavazující. „Škoda, že se tohoto turnaje nezúčastňuje více teamů z ČR. Tady si zejména mladí závodníci můžou ověřit své kvality a porovnat svou úroveň ve skutečném zahraničním poli. Je spousta mezinárodních turnajů s prapodivnými ročníky, ale také spousta z nich má mezinárodní účast mizivou až zanedbatelnou. U nás doma by snad mohl Krokoyamě konkurovat pouze Grand prix v Hradci Králové, který je v dorosteneckých a juniorských kategoriích občas těžkým oříškem i pro české závodníky. V Koblenzi, jak jsem již řekl na začátku, je kumulace lidí zabývající se sportovním karate nespočet, a samotná účast několika reprezentačních výprav je tak jistou zárukou kvality. I malý stín, který občas zaujatí rozhodčí z Německa vnesou na Krokoyamu, není překážkou k tomu se této prestižní události bezpochyby zúčastnit“ na závěr předal své postřehy z Německa trenér Míla Kabeš.









Diskuze

(posledních 5 příspěvků)
Gratuluju, je vidět, že jdeš nahoru :)
Zaslal Anonym 21.04.2009 07:14
Toto je diskuze ke článku:
Andrea Hovorková získala 5.místo na evropském šampionátu mládeže v karate
Zaslal Maulik 20.04.2009 20:00
Počet příspěvků v diskuzi: 2, poslední příspěvek byl zaslán 21.04.2009 07:14, vstoupit do diskuze můžete zde.
Autor: Maulik
Vloženo: 20.04.2009
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.