Hlavní strana >> Články >> Pěvecký sbor Světlušky

Pěvecký sbor Světlušky

Kdy, jak a proč pěvecký sbor vznikl?
Dá se říci, že náhodně.
V roce 2005 jsme jako škola( 3.ZŠ Slaný) navázali vzájemné partnerství se základní školou z německého města Pegnitz. Součástí prohlídky školy se stalo i vystoupení, tehdy ještě bezejmenného souboru, který vznikl takříkajíc „na koleni“ z bývalých žáčků pěveckého sboru 1.stupně, jenž vedla p.uč. N. Drudíková , a narychlo sehnaných dobrých zpěváků stupně druhého. Protože se tehdy písničky líbily a poprvé jsme tehdy zpívali i cizojazyčně- německy a anglicky, rozhodly jsme se jako milovnice sborového zpěvu pokračovat spoluprací dál.
Od té doby jsme všichni urazili velký kus cesty. Byly jsme zmíněný rok poprvé pozvány, abychom se sborem , spolu s dalšími, slavnostně rozsvítily vánoční strom i přilehlé ulice v tradičních Slavnostech světla. A možná díky této, tehdy první velké a významné, akci se zrodil i samotný název sboru-Světlušky.

  Za pět let trvání jsme měly tu čest opakovaně zpívat při Slavnostech světla, byly jsme pozvány na významné akce –Večer evropského setkání, Slavnostní zasedání zastupitelstva při příležitosti Dne vzniku samostatného Československa v městském divadle, Husitské slavnosti, návštěva prezidentů Visegrádské „4“, Den Kladenského deníku aj.

   Několikrát ročně, a stalo se již tradicí, navštěvujeme se svými vystoupeními Penzion Na Sadech,abychom alespoň  malou chvilkou zpříjemnili život místním spoluobčanům.

   I každoroční vánoční nebo velikonoční koncerty v městské kapli se staly pro nás tradicí, stejně tak mnoho akcí v rámci školy –projektové dny, významná výročí školy,Olympiáda dětí a mládeže( tento školní rok opět-pozn.aut.) aj.

   Jedná se však o dřinu a odříkání,ostatně jako u kohokoliv, jehož práce baví a chce, aby to nakonec“dopadlo“ .

Ale vyplatí se.

   V letošním roce nás čeká zmíněná „Kaple“-14.12. od 17.hod., dále Projektový den “O Vánocích nikdo nesmí být sám“-16.12. a stejnojmenný program v Domově důchodců na Hlaváčkově náměstí o den později.

   Mé poděkování patří především dětem, bez nichž by práce vyplynula do ztracena a musí leckdy tvrdě a za ještě tvrdších podmínek trénovat, jejich rodičům, protože musí své prvňáčky vozit do školy i „od sedmi“,všem, kteří nám drží palce, a snad se výše zmínění neurazí,hlavně mé vynikající kolegyni za její trpělivost, nadšení, chronicky dobrou náladu a to, že jsme spolu do toho šly a ona to se  mnou ještě“nezabalila“.

 

                                                                                  Andrea Hrabánková

Diskuze

(posledních 5 příspěvků)
Toto je diskuze ke článku:
Pěvecký sbor Světlušky
Zaslal Vlastivědné muzeum 02.12.2009 17:09
Počet příspěvků v diskuzi: 1, poslední příspěvek byl zaslán 02.12.2009 17:09, vstoupit do diskuze můžete zde.
Autor: Vlastivědné muzeum
Vloženo: 01.12.2009
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.